Виховна робота за 2023р.

      В листопаді  з 20.1123-24.11.23 психологічною службою  проведено ряд заходів, які  направлены на профілактику та боротьбу із домашнім насильством.  Були залучені  здобувачі освіти, батьки, викладачі та усі учасники освітнього процесу. 

     В  групах 1 та 2 курсів проведено бесіди за тематикою «Булінг»: обговорено, що це таке,  чи можливо зупинити, як протидіяти.  Під час виховних годин також піднімали цю  важливу тему.

     В групі телеграм каналу психолога коледжу та методичного об’єднання класних керівників була надана інформація щодо профілактики домашнього насильства та розміщені відео ролики для перегляду здобувачами освіти, батьками та викладачами.

     Для викладачів нашого коледжу 21.11.23 р.  був проведений тренінг-бесіда на тему: «Перша психологічна допомога», до тренінгу були залучені для представники центру соціальної служби  Одеської міської ради.

     Для здобувачів освіти 22.11.23 р.  був проведений тренінг – бесіда   на тему:           «Насильству немає виправдання», де також були залучені представники центру  соціальної служби  Одеської міської ради.

     З метою поглибленого розгляду проблематики насильства, до коледжу було запрошено психолога Маліновського районного відділу філії  Державної установи “Центр пробації” в Одеській області Панченко Людмилу Юріївну та  волонтера Загоровську Маргариту.

     23.11.23 був проведений гурток «Психолога» на тему: «Протидія домашньому насильству». Разом зі здобувачами  нашого коледжу обговорювали, що можна зробити, як допомогти, до кого необхідно звернутися. Кожен має право на життя.  Також діти прийняли участь в волонтерській діяльності «За для Перемоги», де разом робили заготовки окопних свічок.

      24.11.23 також були проведені бесіди в групах та розміщена інформація для класних керівників та всіх учасників освітнього процесу. 

     Національною соціальною сервісною службою України в межаж Всеукраїнської кампанії „16 днів проти насильства” проводиться опитування „Допомога постраждалим від домашнього насильства». 

ГО «Ла Страда – Україна» забезпечує роботу Національної гарячої лінії  з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації – яка працює безкоштовно, цілодобово, анонімно та конфіденційно за номерами:

0 800 500 335 (зі  стаціонарного) або 116 123 (з мобільного).

21.11.2023 року до здобувачів освіти ОАДФК Одеської політехніки з бесідою-спогадом завітала бібліотекар коледжу Нуньєс Олена Григорівна, яка є учасницею подій на Майдані та Революції Гідності.

Олена Григорівна розповіла про трагічні події в Україні, починаючи з листопада 2013 року, що тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни.  У ті дні мільйони українців об’єдналися і виступили на захист демократичних цінностей, національних інтересів та європейського вибору. Здобувачі освіти та викладачі коледжу вшанували Героїв Небесної Сотні та тих, хто віддав життя за Україну.

Студенти висловили подяку усім, хто нині жертовно стоїть на варті нашого спокою, і ми маємо можливість вчитися і працювати.

Слава Україні!

Група  Автомобільного відділення прийняла участь у флешмобі до Дня гідності та свободи.

Щорічно з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства» з метою привернення уваги до проблем подолання насильства. Напередодні Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою, психолог Малиновского районного вiддiлу філії  Державної установи “Центр пробації” в Одеській області Панченко Людмила Юріївна та  волонтер Загоровська Маргарита провели бесіду зі здобувачами освіти ОАДФК Одеської політехніки.

Метою даного заходу було сформувати уявлення здобувачів освіти про проблему насилля й жорстокості, їх наслідки для всіх членів родини, вивчити права, обговорити питання, як захиститися від будь-якого насильства та розвивати навички запобігання виникненню насильства в сім’ї та серед однолітків.

Учасники виявили зацікавленість в даній тематиці та активно приймали участь у дискусіях та задавали питання.

Проведений захід, став приводом для аналізу власних дій та  вчинків. Сприятиме вихованню людяності, відповідальності, поваги до гідності іншої людини, свідомого ставлення до своїх прав та обов’язків.

В своіх виступах  представники Малиновского районного вiддiлу філії  Державної установи “Центр пробації” в Одеській області звернули увагу на те,  що поряд з фізичним насильством часто присутнє економічне та сексуальне,  та будь  який із проявів такого насильства ніхто не має терпіти, а завжди треба звертатися за допомогою до поліції. Також вони зазначили про відповідальність, яка передбачена  за скоєння такого правопорушення і наголосили, що  завжди легше попередити правопорушення ніж пізніше усувати його  наслідки. 

Шістнадцятиденний період акції охоплює наступні важливі дати:

  • 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;
  • 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;
  • 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;
  • 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;
  • 5  грудня – Міжнародний день волонтера;
  • 6  грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;
  • 9  грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;
  • 10  грудня – Міжнародний день прав людини.

Посилання: https://odnb.odessa.ua/

1 листопада 2023 року в Одеському автомобільно-дорожньому фаховому коледжі відбулася патріотична зустріч, у рамках якої фахівці Одеської національної наукової бібліотеки презентували книжкову виставку «Непереможний вогонь української волі». Експозиція містить видання, що розкривають і аналізують історичний перебіг, причини та наслідки подій, що відбуваються нині в Україні, у час воєнного вторгнення з боку рф. Зацікавленість до таких книжок сьогодні надзвичайно висока, адже вони допомагають зрозуміти, що відбувається і на фронті, і в тилу; зорієнтуватися і не розгубитися у шаленому вирі подій.

Відкрив захід Євген Федотов, викладач дисципліни «Захист України» Одеського автомобільно-дорожнього фахового коледжу. Він підкреслив значущість і необхідність обізнаності не тільки щодо подій нинішньої російсько-української війни, а й розуміння глибинних процесів, що стосуються національної самосвідомості і самоідентичності.

З бібліотечним оглядом книжкової експозиції виступила Тамара Кухарук, завідувач відділу соціокультурної діяльності ОННБ. Вона зосередила увагу присутніх   на виданнях, що розкривають тяглість традицій українського війська від славетних часів козацтва до нинішніх героїв, що боронять нашу землю, відстоюють, іноді ціною власного життя, нашу незалежність, наше майбутнє.

Детально про видання, присвячені сучасним героям – захисникам та захисницям України, розповіла Наталія Броварська, провідний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності ОННБ.

Власними спогадами та досвідом волонтерської роботи поділилася одеситка Марія Попова.

Викладач коледжу Алла Леонідова розповіла про особисті враження від книжок, у яких  постає доля наших співвітчизників, що пережили страшні часи окупації, чи  досі живуть на тимчасово окупованих територіях,  – зворушливі  історії, свідчення, щоденники, які нині оприлюднюються.

Учасники заходу мали можливість детально ознайомитися з книжками, представленими на виставці. Особливу увагу і зацікавленість з боку  учнів коледжу привернули видання«24.02. Щоденник війни» Андрія Мероника, «Волонтерські історії» Людмили Охріменко, «Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну» Володимира В’ятровича, «Незламні. Книжка про спротив українських жінок у війні з російськими загарбниками» Вікторії Покатіс та інші.

«СТОП БУЛІНГ»

Впродовж жовтня 2023 року практичним психологом ОАДФК Одеської політехніки були проведені тренінги-бесіди зі здобувачами освіти за тематикою «СТОП БУЛІНГ». Особлива увага приділялась здобувачам освіти 1 курсу, які тільки адаптуються навчатись в нових умовах.  Разом з заходами, які проводяться безпосередньо в коледжі, практичним психологом ведеться сторінка психолога в Телеграм каналі: «Психолог ОАДФК Одеська Політехніка», де усі учасники освітнього процесу можуть отримати поради та інформацію.

«Фестиваль атлетичної гімнастики»

25.10.2023 року здобувачі освіти ОАДФК Одеської політехніки приймали участь у обласних змаганнях «Фестиваль атлетичної гімнастики», де поряд з представниками інших закладів освіти Одеської області вибороли 2 місце.

Напалков 232 МВ 2 місце

Наджафов 223мв 2 місце

Відвідування Одеського національного академічного театру опери та балету та Одеський академічний театр музичної комедії імені М. Водяного.

Впродовж вересня та жовтня 2023 року, з метою розвитку у здобувачів освіти любові до рідного краю, національної обізнаності і свідомості,  ознайомлення з культурною спадщиною України та з метою формування мовнокомунікативної компетенції, в ОАДФК Одеської політехніки було організовано відвідування на вистав Одеського національного академічного театру опери та балету та Впродовж вересня та жовтня 2023 року, з метою розвитку у здобувачів освіти любові до рідного краю, національної обізнаності і свідомості,  ознайомлення з культурною спадщиною України та з метою формування мовнокомунікативної компетенції, в ОАДФК Одеської політехніки було організовано відвідування на вистав Одеського національного академічного театру опери та балету та Одеський академічний театр музичної комедії імені М. Водяного. Під керівництвом викладача Шульги О.В. здобувачі освіти ОАДФК Одеської політехніки та педагогічні працівники коледжу мали змогу вивчати культуру та глибинні традиції творчості українського народу, що стали основою репертуару театрів та культурної спадщини Одеського регіону.. Під керівництвом викладача Шульги О.В. здобувачі освіти ОАДФК Одеської політехніки та педагогічні працівники коледжу мали змогу вивчати культуру та глибинні традиції творчості українського народу, що стали основою репертуару театрів та культурної спадщини Одеського регіону.

 19 жовтня 2023 року

З метою формування у студентської молоді негативного ставлення до вживання наркотичних речовин, відповідальності за їх розповсюдження, а також запобігання та попередження правопорушень в освітньому середовищі та створення безпечних умов навчання та викладання, згідно з Концепцією безпеки закладів освіти (розпорядження Кабінету міністрів України від 7 квітня 2023 р. №301-р.) здобувачі освіти, класні керівники та заступник директора з виховної роботи ОАДФК Одеської політехніки взяли участь у зустрічі, щодо попередження правопорушень серед студентської молоді. Вже друга така зустріч з  студентської молоді та педагогічних працівників закладів фахової передвищох освіти з представником відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у Київській області Департаменту патрульної поліції, яка була організована державною установою «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти.

17 жовтня2023 року

Заступник директора з виховної роботи та практичний психолог коледжу взяли участь у  засіданні Ради з виховної роботи та студентських справ. Обговорили питання організації та проведення заходів для студенської молоді, розглянули пропозиції щодо підвищення кваліфікації та обміну досвідом педагогічних працівників (заступники директорів з виховної роботи, психологів), підготовку та укладення методичних рекомендацій з досвіду роботи за напрямами виховання.

Ексккурсії по Одесі

В нашому коледжі проходить педагогічну практику, у минулому наш студент, а нині студент Одеського національного університету імені І.І.Мечнікова Галигін Олексій. У період навчання Олексій активно приймав участь у дослідницьких заходах, зокрема у Всеукраїнському проекті  «Молодь дебатує» під керівництвом викладача Кожиної А.Г., тому його рішення продовжити навчання за історико-гуманітарним напрямком було очевидним.

12.10.2023 р. здобувачі освіти 1 курсу дорожньо-економічного відділення ОАДФК Одеської політехніки разом зі студентом-практикантом, під керівництвом викладача коледжу Кожиної АГ., відвідали екскурсію «Історичні пам’ятки Одеси».

12.10.2023 р

Міністерство освіти і науки України спільно з Всеукраїнською програмою ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої  Оленою Зеленською, та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні розробили урок «ТИ ЯК?». Урок про підтримку та важливість психічного здоров’я.

12.10.2023 р. практичним психологом ОАДФК Одеської політехніки Мельник А.А. для здобувачів освіти, що мешкають у гуртожитку була проведена бесіда-тренінг на тему «Як захистити себе від злочинів».

1 Вересня

На початку вересня 2023 року у Відокремленому структурному підрозділі «Одеський автомобільно-дорожній фаховий коледж Національного університету, вже традиційно, відбулася посвята у студенти.  

Із вітальним словом до першокурсників звернувся директор коледжу Мироненко Сергій Володимирович, який  побажав студентам наснаги в навчанні та наголосив, що коледж – це місце можливостей для максимального розвитку талантів і відкриття своєї неповторної індивідуальності. Також   подякував усім студентам, викладачам та співробітникам коледжу, що боронять нашу країну, за можливість у складних умовах війни  знову зібратися і провести урочистий захід для першокурсників та виказав сподівання, що невдовзі в кожному закладі відбудеться урок, присвячений Перемозі України! 

Першокурсники усіх спеціальностей вперше завітали до стін коледжу у новому статусі студентів (здобувачів освіти) та познайомилися із викладачами, які наступні роки будуть вести їх до вершин професійної майстерності.

Захід пройшов із дотриманням усіх безпекових норм у відповідності до вимог військового стану, а також з проведення інструктажу з правил поведінки під час сигналу «повітряна тривога» та навчальною евакуацією.

Віримо! Зможемо! Переможемо! Дякуємо ЗСУ і всім, хто наближає ПЕРЕМОГУ!

Здобувачі освіти ОАДФК Одеської політехніки

в Астрономічній обсерваторії

01.06.2023 року здобувачі освіти ОАДФК Одеської політехніки під керівництвом викладачів циклової комісії природничо-математичних дисциплін та психолога коледжу відвідали одне з цікавих місць Одеси — Астрономічну обсерваторію, яка була заснована в 1871 році і є одною з найстаріших обсерваторій України. Тут і досі працює 100-річний телескоп, у який можна побачити зорі. Тут вивчають рух небесних тіл, проводять астрофізичні дослідження Сонця, планет та зірок, досліджують гравітаційне поле Землі, комети та метеори тощо.

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Постановою Верховної ради України «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» від 12.11.2015 року № 792-VIII депортація кримських татар з Криму у 1944 році визначається геноцидом кримськотатарського народу.

18.05.2023 року в ОАДФК Одеської політехніки, з метою вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народ, приспустили Державний Прапор України та провели інформаційний захід щодо трагічних подій.

День Європи

Усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість цінностям демократії 8 травня 2023 року був підписаний Указ Презедента Укаїни №266/2023, в якому День Європи в Україні, тепер відзначається щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу.

09.05.2023 року студенти дорожньо-економічного відділення 221 групи під керівництвом класного керівника Чорновол Л.М. провели виховний захід (в онлайн режимі) за темою «День Європи». Студенти коледжу мали нагоду познайомитися з різними країнами, їх культурою, побутом, багатовіковою історією, а також кожна з груп–учасників презентувала національну страву обраної країни, таким чином ознайомлюючи присутніх з європейською кухнею.

Представники лабораторії автотехнічних та транспортно-товарознавчих видів досліджень ОНДІСЕ в ОАДФК Одеської політехніки

27 квітня 2023 року за запрошенням відділення транспортних стстем  (Венгер А.С.) завідувач лабораторії автотехнічних та транспортно-товарознавчих видів досліджень Сергій Попов провів зі студентами 2 та 3 курсів коледжу, які навчаються за освітньо-професійними програмами «Розслідування та експертиза дорожньо-транспортних пригод» та «Організація дорожнього руху» лекцію на тему «Особливості проведення судових автотехнічних та транспортно-трасологічних експертиз».

Метою лекції було поглиблення знань здобувачів освіти з правил дорожнього руху, розкриття досягнень сучасної науки з питань проведення судових автотехнічних та транспортно-трасологічних експертиз, з’ясування невирішених і дискусійних проблем та надання практичних рекомендацій.

Проведена лекція визвала жваву зацікавленість та надала можливість студентам поспілкуватися з професіоналом і задати йому запитання. На всі запитання Сергій Попов надав вичерпні відповіді.

Профілактичні бесіди ювенальної поліції для здобувачів освіти коледжу

26 квітня 2023 року в ОАДФК Одеської політехніки  відбулась зустріч інспекторів ювенальної превенції Бодачевської Н.С і Сідловського М.Є. із здобувачами освіти груп І і ІІ курсів, яка була організована викладачем правових дисциплін та «Історії України» Кожиною А.Г.

Представники правоохоронних органів відділення поліції № 1 Одеського районного управління поліції провели зі здобувачами освіти профілактичні бесіди з протидії булінгу, інтернет шахрайства, адміністративних правопорушень.

Студенти, у формі діалогу, цікавились про причини та наслідки правопорушень. Отримали компетентну консультацію з превентивних заходів щодо правопорушень серед молоді.

Тренінг з подолання причин низького рівня навчальних досягнень студентів

Впродовж квітня 2023 року в ОАДФК Одеської політехніки психологом коледжу було проведено психологічно-пізнавальний тренінг з проблеми «Подолання причин низького рівня навчальних досягнень»  зі студентами, що мають низьку академічну успішність. Тренінги проведені по кожному відділенню с дотриманням вимог безпеки під час воєнного стану.

Тренінг також було проведено окремо  для студентів в гуртожитках коледжу.

Студенти на виставці сучасного мистецтва

23.03.2023 року студенти групи 214 АВ разом з класним керівником Шульгою О.В. та заступником директора з виховної роботи  ОАДФК Одеської політехніки були присутні на виставці Іри Шишкіної «Адаптація», яка проводилась в Одеському музеї західного і східного мистецтва.  Де мали змогу побачити та відчути певний кут зору на конкретну тимчасову точку розвитку світу та людей на прикладі мисткині через образотворче мистецтво .

Інформаційно-ігрове заняття на тему:”Планета води”

22 березня 2023 року на базі ОАДФК Одеської політехніки відбувся відкритий виховний захід, присвячений Всесвітньому дню водних ресурсів. Інформаційно-ігрове заняття на тему:”Планета води”, яке підготували викладачі циклової комісії природничо-математичних дисциплін: Петрушевська Л. Д, Леонідова А. О., Чорновол Л.М, Стойкова А. О.

Виховне заняття було проведено на високому методичному рівні із залученням сучасних технічних засобів. Викладачами було продемонстровано вміння організувати та зацікавити студентів, вміле застосування відповідних форм роботи та наочних матеріалів.

Заняття одержало схвальні відгуки методичного об’єднання викладачів природничих дисциплін Одеської області, зокрема відзначено вміння зосередити увагу студентів на головних положеннях матеріалу, створити робочу та творчу атмосферу. В інформаційно-ігровому заході, представлено інтегроване уявлення про воду, які містяться в програмах навчальних дисциплін хімія, біології, фізика, географія, математика для студентів 1курсу Автомобільного відділення коледжу з метою впровадження елементів STEM-освіти та національно-патріотичного виховання молоді в навчально-виховному процесі.

Як діяти закладу освіти та учасникам освітнього процесу під час повітряної тривоги

https://eo.gov.ua/yak-diiaty-zakladu-osvity-ta-uchasnykam-osvitnoho-protsesu-pid-chas-povitrianoi-tryvohy/2022/10/17/embed/#?secret=VzT9OeRDRJ#?secret=kiblkrZnK2

Допомога ЗСУ

Студенти автомобільного відділення та викладачі ОАДФК Одеської політехніки своїми силами зібрали чергову (п’яту з моменту початку війни) допомогу тим, хто боронить нашу країну (нашим випускникам), але поки ворог поряд ми не розголошуємо їх світлини. Також наші студенти під керівництвом нашого співробітника Попової Анастасії та при сприянні студентського самоврядування автомобільного відділення регулярно виготовляють окопні свічки. У зборі бляшанок для окопних свічок приймають участь студенти автомобільного відділення та викладачі коледжу. Окрім свічок у допомогу увійшли смаколики, продукти першої необхідності, медикаменти, теплі речі, пічки-буржуйки при сприянні фінансової допомоги студентів відділення, викладачів коледжу, членів адміністрації та студентського профкому. Всім небайдужим велика подяка від хлопців. Все буде Україна!

Змагання між представниками команд студентів І курсів.

Захищати і боронити територію рідної України – це святий обов’язок для нас усіх.

31.01.2023 р. на честь Збройних Сил України у спортивній залі ОАДФК Одеської політехніки відбулися змагання між представниками команд студентів І курсів.

Протягом змагань хлопці змагалися у силі, спритності, і звісно ж, витривалості.

Кожна команда отримала грамоту за участь та за місце, яке посіла у змаганнях.